Consultor psico-què?

Posted on 14 Abril, 2009

0


La col·laboració produeix rendibilitat (Gràcies per la imatge a Salud y gestión)

La col·laboració produeix rendibilitat (Gràcies per la imatge a Salud y gestión)

En algunes ocasions es fa realment difícil explicar en què consisteix la consultoria psico-social.

De fet, és clar, ja només el terme psico-social fa, fins i tot, de mal pronunciar, segons com.

En aquesta entrada intentaré donar una miqueta de llum a l’assumpte, il·lustrant-lo amb un exemple.

Les empreses acostumen a invertir quantitats ingents de cèntims en millorar la seva productivitat.

Aquestes inversions, sovint, són en immobilitzat -maquinària, instal·lacions…- que disminueixen els temps de producció o que incrementen les unitats de productes fabricats, per exemple.

D’altres inversions es fan en sistemes.

Hi ha tot de sigles que els representen: SAP, CRM, SIG, ISO… i venen a ser procediments que intenten normalitzar i estandaritzar les formes de treballar dels integrants de l’organització, mitjançant els quals es guanyen temps i diners.

Fins i tot n’hi ha que les fan en el que normalment s’anomena recursos humans -una denominació que detesto, per cert-, ja sigui fitxant tècnics que haurien de revolucionar el departament de producció o el comercial, contractant formació per mantenir o posar al dia les aptituds de les persones…

Però, malhauradament, poquetes empreses s’han adonat del temps, la informació, la productivitat, la competitivitat que poden arribar a perdre per culpa de mancances en les relacions que tenen amb les persones que les formen i que les persones tenen entre sí.

I aquí hi caben diversos conceptes: des de carències de comunicació -i no em refereixo necessàriament als sistemes

Entre tot, un tot (imatge manllevada dactiweb)

Entre tots, un tot (imatge manllevada d'actiweb)

informàtics o als formularis- fins a veritables problemes psicològics provocats en ocasions per la pròpia organització del treball i que, massa sovint, es detecten massa tard.

El camp del consultor psico-social és precisament aquest; es tracta d’un professional que col·labora amb les organitzacions i les persones per tal que unes i altres s’enriqueixin mútuament, en comptes de buscar la manera d’aprofitar-se l’una de l’altra.

La meva tasca en aquest àmbit és col·laborar amb persones i organitzacions a dissenyar estratègies que minimitzin els impactes negatius dels aspectes patògens que no es poden eliminar i maximitzin el benestar de cadascuna de les persones, tot aconseguint alhora la màxima eficàcia de cadascun dels components dels equips de treball per tal de fer un tot altament eficient.

Anuncis
Posted in: La vida i tal