Vius o treballes al comerç?

Posted on 23 Abril, 2009

0


Un dependent o una dependenta cobra uns 800 euros mensuals. Com es paga la hipoteca?

Un dependent o una dependenta cobra uns 800 euros mensuals. Com es paga la hipoteca?

L’any 2006 les persones treballadores del comerç de Girona van signar el seu conveni col·lectiu fins a 2008. Avui, 23 d’abril de 2009 es compleixen, per tant, 3 mesos i 23 dies sense conveni.

El motiu? Millores salarials, és clar, però també unes condicions mínimament dignes de conciliació de la vida laboral i la familiar.

Quant a sou, els dependents i dependentes gironines reivindiquen un increment del 6%. No us feu escarafalls, sabeu quant cobra, segons conveni, una persona que treballa al comerç a Girona? Fet i fet poc menys de 800 euros nets!

No m’invento les dades. A un dependent o una dependenta normals li correspon el nivell VI de la taula salarial del conveni, el que significa una retribució bruta total de 12.901,06 euros anuals per tots els conceptes, més una paga de fidelitat de 419,28 euros, sempre i quan no hagin faltat a la feina més d’un 3% de les hores de treball de l’any anterior.

Dividiu entre 14 (tenen dues pagues extres) i descompteu-ne Seguretat Social a càrrec de la persona treballadora: total, 800 euros mensuals, si fa no fa.

Qui pot viure avui amb 800 euros escassos al mes? Penso que a aquestes alçades de segle, ningú.

Per tant, un increment salarial del 6% els deixaria en la situació de cobrar poc menys de 850 euros… Quines pretensions tan agosarades, no?

Què ha de fer, doncs, un dependent o dependenta per subsistir? El que tanta gent: fer hores extraordinàries.

És clar, el comerç, especialment a les nostres comarques, on el turisme té la importància que té, dóna per fer força hores extres. Les lleis al respecte permeten obrir fins i tot els diumenges en zones turístiques i, malgrat les restriccions normatives contra l’excés d’hores extres, tots sabem el que passa a la pràctica…

És a dir, si penses dedicar-te al comerç, millor que no visquis. O no podràs viure perquè no t’arribaran els cèntims a fi de mes o, si vols compensar la insignificància del sou amb hores, serà com si visquessis a la botiga. Bé, potser et podràs

Girona. Una trentena

Sindicalistes i persones treballadores es manifesten per millores socials i salarials (He agafat la imatge prestada del Punt)

estalviar el lloguer, d’aquesta forma.

I, segurament que els empresaris també tenen la seva part de raó, perquè és molt probable que els comerços tampoc no vagin sobrats de recursos per pagar sous gaire més alts. Què fem, doncs?

Probablement, el perquè de tot plegat el puguem trobar en què els sous en general de totes les persones treballadores a Espanya són dels més baixos de la nostra zona geoeconòmica i, fins i tot en èpoques de vaques grasses el comerç ho acusa, així que podem imaginar-nos com l’afecta en moments com l’actual.

Així que potser que ens posem a manifestar-nos tots al costat dels dependents i dependentes gironines, inclosos els empresaris del comerç, perquè una millora salarial generalitzada (on són els 1.000 euros de SMI que ens havia promès el govern de l’estat?) redundaria en benefici de tothom.

Anuncis
Posted in: La vida i tal