Pangea i altres continents gegants

Posted on 17 Agost, 2010

0


Com que he tingut un desacord amb la companyia amb qui tinc contractada l’assegurança de la llar, he estat lidiant amb els famosos coninguts i continents. D’entrada, pensava escriure un post sobre assegurances, però he pensat que la terminologia em donava peu a un article radicalment diferent, així que avui toca un tema, fins ara, poc habitual en aquest bloc: la geologia.

Perquè, com que una cosa porta a l’altr

a, el continent m’ha recordat la Pangea, el supercontinent que, fa entre 200 i 300 milions d’anys reunia la pràctica totalitat de les terres emergides del planeta.

Fa tots aquests anys, Pangea va dividir-se en dos grans troços de terra: Gondwana al sud i Lauràsia al nord.

Pangea, l'últim (fins ara) supercontinent, però no el primer.

Però, no creieu que aquest supercontinent és l’únic que ha existit a la Terra.

L’antiguitat del nostre món és prou gran com perquè, malgrat la lenta velocitat dels aconteixements geològics, especialment de la deriva continental, les terres emergides s’hagin anat ajuntant i separant en diverses ocasions.

I, així, en lenta processó, els supercontinents que, segons els geòlegs i les evidències disponibles, han anat succeïnt-se al llarg de la història de la terra, han estat, com a mínim, Vaalbarà (fa uns 4.000 milions d’anys), Colúmbia (fa uns 1.500 milions d’anys), Rodínia (fa uns 1.000 milions d’anys), Pannotia (fa uns 600 milions d’anys) i el que dóna títol a l’article, Pangea.

I dic “com a mínim” perquè hi ha algun altre supercontinent teoritzat, potser de tamany un xic inferior, que no apareix a la llista.

Potser us demanareu, doncs, tornaran els continents del nostre planeta a formar-ne un de sol en el futur?

Doncs, sembla ser que sí, que en un període d’us 250 milions d’anys, les terres tornaran a esta unides en un sol continent. Però no crec que ens calgui preocupar-nos-en gaire: els mapes físics actuals seguiran sent vàlids tota la nostra vida.

Anuncis
Etiquetat:
Posted in: Imatges