Déjà vu

Posted on 25 Setembre, 2010

0


Probablement a pocs deu sonar una paraula tan estranya com paramnèsia.

Del grec, para (proper a, al costat de) i mneme (memòria), el seu sentit literal seria una espècie de memòria paral·lela o falsa memòria.

I aquest és exactament el seu significat.

Perquè, per molt que la parauleta no soni, el terme més popular déjà vu sí, oi?

Els fans de Matrix segurament recordeu el moment en què en Neo veu dues vegades el mateix gat negre. I els de Denzel Washington, recordareu la pel·lícula on viatja en el temps per evitar una catàstrofe.

I és que aquest fenomen del déjà vu (en francès, literalment, “ja vist”), no és només popular per conegut, sinó també per habitual. S’estima que al voltant del 70% de la població n’experimenta episodis, donant-se amb especial freqüència entre els joves de 15 a 25 anys.

Hi ha tota una colla de teories que intenten explicar aquest fenomen de falsa memòria, des d’algunes escoles psicoanalítiques que proclamen que és una manifestació onírica, fins a les teories més esotèriques de viatges astrals o vides passades.

La hipòtesi més acceptada en el món científic, però, és que la paramnèsia és conseqüència d’una errada de la memòria, o d’una incapacitat temporal del cervell per a processar el temps en el seu ordre normal.

Segons el psiquiatra holandès Herman N. Sno (Herman N. Sno and Douwe Draaisma (1993). An early Dutch study of déjà vu experiences. Psychological Medicine, 23, pp 17-26 doi:10.1017/S0033291700038812), la memòria s’emmagatzema en forma d’hologrames, de forma que en recordar un sol detall d’una experiència viscuda, es té accés a tota la resta del record.

D’aquesta manera, en el déjà vu, en percebre un detall que ens resulta familiar, podrien evocar-se tots els detalls d’una dada memoritzada, incorporant-hi els detalls de l’experiència actual als del recordat, donant-se així lloc a la creació de falsos records.

En qualsevol cas, com tants altres aspectes relacionats amb el nostre estimat i desconegut cervell, els déjà vu donen peu a especulacions, disbarats i misteris que, amb tota probabilitat, seran molt més del gust d’un gran nombre de persones.

Anuncis