Pobres i enganyats

Posted on 2 Octubre, 2010

0


Pobresa extrema, imatge de minutodigital.com

Fa quatre dies érem, segons el govern d’en Zapatero, una de les grans potències econòmiques mundials.

Ara, en canvi, resulta que som poc competitius, que treballem poc i cobrem massa, que tenim massa estabilitat laboral, que hi ha massa gent que viu d’una pensió i que cal empitjorar les condicions socials i laborals per continuar sent aquesta “gran potència econòmica”.

Al fil d’aquestes afirmacions, se m’acut una pregunta: per què aquests polítics són tan mentiders i tan fantasmes?

Fantasmes, sí (en l’accepció que l’Enciclopèdia Catalana recull com vanitós; pedant; petulant; fatxenda), quan diuen, per enganyar la gent que ells creuen que així els votaran, quan diuen que som la novena potència econòmica mundial.

I mentiders, també, entre d’altres ocasions, quan diuen que el que cal és abaixar els salaris i la despesa social per “recuperar competitivitat”.

Volen fer-nos creure, no pot ser amb cap més intenció que la de guanyar vots, que estem a l’alçada dels gegants econòmics, i que en canvi som uns ganduls que produïm poc.

Cadascú sap el que cobra, però sabeu, de mitjana, quins són els ingressos d’un espanyol i quins els d’un resident en un altre país europeu?

Doncs mireu, segons un estudi fet per Adecco i IESE amb dades de l’Eurostat de 2003 a 2008, el salari mig espanyol era de 21.500 euros.

Comparem-lo amb el d’altres països del nostre voltant:

  • Regne Unit: 46.000
  • Holanda: 42.700
  • Alemanya: 41.000
  • França: 33.000
  • Portugal: 17.000
  • Hongria: 10.000
  • Bulgària: 3.000

Sí, ens situem molt per damunt dels països de la denominada Europa de l’est, però no cobrem ni la meitat del que cobra un holandès, un britànic o un alemany!

És més, estem per sota de la mitjana europea, que és de 27.000 euros (un milió de peles més a l’any que el que cobrem nosaltres). I això, entre 2.003 i 2.008, en plena època de vaques grasses.

En un entorn de lliure circulació de persones, capitals i béns, en una Unió Europea on es tendeix a harmonitzar la fiscalitat, els  drets i les obligacions entre països com Holanda i Espanya, resulta que nosaltres només cobrem la meitat que ells.

I, segons els qui governen, encara som massa cars i massa poc competitius.

Jo crec que confonen la nostra competitivitat amb la seva incompetència.

Anuncis
Posted in: La vida i tal