10 moments clau en la història de les TIC

Posted on 9 Agost, 2011

1


Llegint l’article Cómo la tecnología nos ha cambiado la vida, va venir-me al cap la primera conferència que vaig donar.

Tot i que suposo que és una d’aquelles coses que es recorden sempre, i que en termes vitals fa una bona pila d’anys (més de vint), en realitat, i si parlem en termes històrics, fa allò que diem quatre dies.

La convocatòria, a l’hotel Princesa Sofía de Barcelona, la feia l’Associació de Botigues i Comerciants, i tot i que no el recordo exactament, el títol devia ser una cosa així com “aplicació de les noves tecnologies al comerç”.

Com deia, va ser poc abans de l’any 1985, i les noves tecnologies no tenien res a veure amb les actuals tecnologies a les que (com sempre critico) seguim anomenant noves.

Explicava aleshores com només 30 anys enrere s’havia posat en marxa l’UNIVAC, el primer ordinador per a usos no militars, que funcionava a base de tubs de buit (les vàlvules de les teles antigues, recordeu?), pesava més de 7.000 quilos i era capaç de fer 100.000 sumes successives de números de 10 dígits en un segon.

Això eren 30 anys abans, però en aquells moments, els primers anys 80, en què ja alguns predicàvem les virtuts de les TIC i la necessitat d’anar-s’hi apropant, com era la situació de les noves tecnologies?

D’entrada, cada marca important (IBM, NCR, Nixdorf…, diverses de les quals han desaparegut) tenia el seu propi sistema operatiu i els seus propis perifèrics. És a dir, no només un programa que funcionava en un ordinador NCR no funcionava en un IBM, sinó que la impressora o el monitor que funcionava en un dels ordinadors era absolutament diferent al que necessitava l’altre.

De tota manera, això no era una cosa que preocupés massa a la gran majoria de la població, perquè la gran majoria de la població senzillament o desconeixia la informàtica, o la veia com una qüestió de ciència ficció o la veia com una qüestió més aviat lúdica (existien els primers Atari, per exemple).

La gran revolució es gestava, perquè en aquells començaments dels anys 80 anaven sorgint els PC d’IBM (a partir dels processadors 8086 i 8088 d’Intel) i el Windows, que va néixer com una simple interfície gràfica del MS-DOS de Microsoft, així com el rudiment real del que ara és Internet (si llegiu alguna història d’Internet trobareu referències a dates tan remotes com 1969, però l’ús, la finalitat i l’abast de les xarxes existents en aquelles èpoques poc tenien a veure amb el que coneixem com Internet).

Però el més calent de tot plegat estava encara a l’aigüera: d’una banda, els equips més potents tenien menys potència que la que ara trobem en un telèfon mòbil i, de l’altra, fins i tot les solucions més populars eren prohibitives.

Per exemple, un ordinador XT d’IBM, amb una pantalla white-paper (sí, sí, molt millor que les seves antecessores de fòsfor verd, les recordeu?), una rapidíssima i silenciosa impressora matricial de 9 agulles, amb un programa de gestió integrada (un programet per portar la comptabilitat, la facturació i un molt senzill control de magatzem) costaven al voltant d’1.200.000 pessetes més IVA! I als 80, no tothom disposava d’un quilo i mig per comprar un ordinadoret, oi?

No és que no hagi volgut mencionar Apple o Linux (o Unix), però crec que haureu de convenir amb mi que, altres qüestions a banda, la popularització de les TIC s’ha donat molt més de la mà de Microsoft (i d’IBM i d’Intel); i aquest és un fet que, sense que hagi estat causat per la filantropia, sens dubte, cal reconèixer-li al senyor Gates.

En fi, que tot plegat ha canviat un munt, i això m’ha inspirat per fer una de les meves infografies, així que aquí us la deixo, juntament amb un enllaç (clic aquí per seguir-lo, és d’aeromental.com)que he trobat tot cercant les dades per preparar-la i que us pot resultar interessant si voleu fer un cop d’ull la història recent de les TIC o, senzillament, com jo, us poseu nostàlgics quan hi penseu.

10 momentos clave en la historia de las TIC

Anuncis